Odkąd robię te mielone z jajkiem, każdy prosi o przepis. Ten patent na hitowy obiad musisz znać

Dodano:
Kieszonki z mięsa mielonego z jajkiem Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Chrupiąca skórka, rozpływające się żółtko i soczyste wnętrze. Ten przepis na kotlety mielone robi wrażenie na każdym. Jednak nie wymaga skomplikowanych składników i wiele pracy.

Ten pomysł podsunął mi kolega z pracy, który robił coś podobnego na grilla – tylko że na patelni żeliwnej i z surowym jajkiem wbitym w trakcie smażenia. Kiedy spróbowałem swojej wersji z piekarnika, wiedziałem, że to będzie stały numer w domowym repertuarze. Takie gniazda nie tylko świetnie wyglądają, ale i dają mnóstwo możliwości – ser, zioła, przyprawy – wszystko można dopasować pod siebie.

Jak zrobić kotlety mielone w piekarniku?

Do tej potrawy najlepiej sprawdza się mięso o wyższej zawartości tłuszczu – jak z karkówki albo łopatki. Dzięki temu kieszonki są soczyste i nie rozpadają się przy pieczeniu. Jeśli używasz mięsa drobiowego, dodaj łyżkę oliwy i trochę startego masła – zyska na smaku i strukturze. Jajka najlepiej wbijać prosto do wgłębienia w mięsie już po 15 minutach pieczenia – wtedy białko się zetnie, a żółtko zostanie płynne.

Jeśli chcesz, to pod koniec pieczenia możesz posypać całość startym serem. Nada on daniu dodatkowego aromatu i przyjemnej, lekko chrupiącej warstwy. Dobrze sprawdzi się ser żółty, mozzarella lub parmezan — wszystko zależy od tego, jaki smak chcesz uzyskać.

Przepis: Gniazda z mielonego mięsa z jajkami

Sposób na kotlety mielone. Pyszne mięso podane w wyjątkowy sposób.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
327 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego
  • 1 jajko (do farszu)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 jajek
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do natłuszczenia blachy

Sposób przygotowania

  1. Wyrabianie i formowanieW dużej misce połącz mięso z cebulą, czosnkiem, musztardą, przyprawami, jajkiem i bułką tartą. Wyrób do uzyskania zwartej masy. Uformuj z niej kulki, spłaszcz je i ukształtuj wgłębienie na środku każdej – jak gniazdo.
  2. Podpiekanie mięsaKażdą kieszonkę obtocz w bułce tartej i ułóż na natłuszczonej blaszce. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C (góra-dół). Na ostatnie kilka minut wbij jajko do środka. Kontroluj pieczenie. Żółtko ma być płynne.

Mielone kieszonki z jajkiem są dość treściwe, więc warto zestawić je z czymś, co doda świeżości lub przełamie konsystencję. Oto kilka świetnych propozycji:

  • Surówki i sałatki – klasyczna mizeria z ogórkiem i jogurtem – sałatka z rukoli, pomidorków i czerwonej cebuli – marchewka z jabłkiem i cytryną – surówka z kiszonej kapusty lub modrej z jabłkiem
  • Dodatki skrobiowepuszyste purée ziemniaczane z odrobiną masła i gałki muszkatołowej – pieczone ziemniaki lub frytki z batatów – kasza gryczana z masłem – ryż z koperkiem
  • Sosy i dodatki – sos koperkowy lub chrzanowy – śmietanowy dip z czosnkiem i ziołami – musztarda miodowa lub pikantny ketchup domowy – ogórek kiszony albo domowa konfitura z cebuli.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...